Susi -dokumenttiteatteriesitys petokeskustelusta

Susi -dokumenttiteatteriesitys pedoista, ihmisistä ja petokeskustelusta. Suden etuprofiili ja esityksen logo.

SUSI dokumenttiteatteriesitys tilattavissa kiertueelle 2020!

SUSI 2020 kiertueen tavoitteena on synnyttää turvallinen tila avoimelle ja faktoihin perustavalle keskustelulle vaikean ja tunteita herättävän petokeskustelun äärellä.
Esityksen jälkeen Vaara-kollektiivi järjestää noin 30 min mittaisen yleisökeskustelun, jonka fasilitoi työryhmä. Keskusteluun kutsutaan asiantuntijavieraiksi 1-3 paikallista toimijaa, esimerkiksi metsästysseuran, reviirityöryhmän, luonnonsuojelun ja viranomaisten/päättäjien edustajaa.
 

Susi on dokumenttiteatteriesitys, joka luotaa susista käytävää keskustelua ja keskustelukulttuuria. Moniääninen esitys koostuu aihetta eri kulmista katsovien ihmisten haastatteluista: Ääneen pääsevät metsästäjät, maatalous-, luonto- ja matkailuyrittäjät, luonnonsuojelijat, aktivistit, toimittajat, poliitikot, viranomaiset ja tutkijat. Kuumana vellovaa petokeskustelua ristivalottamalla yritetään kaiken mekkalan ja ulvonnan keskeltä löytää uutta, rakentavampaa dialogia yhteisöjen välille. Petokeskustelun kautta yhteiskunnan jakautumiseen kiinnittyvä dokumenttiteatteriesitys on puheenvuoro jakolinjoihinsa halkeavasta nykymaailmasta.

susi esityksen kuva, petokojulla

Katsojien kommentteja esityksestä:
"Älyttömän hieno, näyttelijät vetivät loistavasti", "Upeat projisoinnit, Maaginen äänimaailma", "Kerrassaan nautittava pläjäys, kiinnostavasta aiheesta".

"Se pelko on todellinen, vaikka se syy ei välttämättä olisi", "yritin vaan ymmärtää niitä. Oli mielenkiintonen, kun oli niin monta erilaista näkökulmaa"

"Se oli hyvä. Todella... Välistä tuntu, että lähen tuosta ovesta, kun meni sillä tavalla tunteisiin, onneksi en lähtenyt. Oli hieno esitys." (Sutten hyökkäyksen kokenut lammastilallinen) 

Kainuun Sanomat: **** " Jos olisin Vaaralainen, yrittäisin viedä sen kainuulaiskyliin ja taltioisin sen nettiin katsottavaksi".(Arvostelu, Seppo Turunen 15.10.2018) Esitys innoitti Kainuun Sanomat ottamaan petokeskustelun myös viikon pääpuheenaiheeksi: "Tästä puhe"-palstalleen

Esityksen valmistamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rahasto, sekä Taiteen edistämiskeskus/Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta

Tiedustelut
Panu Huotari/Vaara-kollektiivi,
vaarakollektiivi@gmail.com, 044-2808144

SUSI 2020 Kiertue tilaukset:

Elsa Lankinen p. 0405918992

Työryhmä

Aineiston keruu, käsikirjoitus ja ohjaus:
Panu Huotari

Esiintyjät:
Saara Karjalainen, Panu Lyytinen

Visuaalinen ilme, videot ja animaatiot:
Khalid S.M. Imran, Pekka Sorri

Piirrokset:
Panu Huotari

Äänisuunnittelu:
Juho Hannikainen

Tuotanto:
Vaara-kollektiivi

 

Otteita haastatteluista:

...”tuota muttaku se toinen kaveri pystyy argumentoimaa että musta tuntuu, pelekää, niihän se on aina ollu ja sudet syö suurimmat osat, kyllä on niin paljo vasoja menny, että ei sitä usko kukkaan. Ja sitte toine sannoo, että no nii onki. Ja kolomas sannoo että no sehä se on. Nii sehä on sen jälkeen se on heijän mielestään faktaa jo, tai ainaki semmonen tunne mulle tullee ja siinä sä oot jo heti jo kilometritolokulla et... tuota jälessä sitä jos nyt vois sanoa väittelyä siinä, eihän se periaatteesa oo mikää väittely koska ei me olla mik...(selvittää kurkkua) ...tässä tapauksessa hirviporukan jäsenet ei ole mikää instanssi jonka pitäisi muodostaa joku susiohjelma tai peto-ohjelma. Mutta mulle siitä tullee semmonen että tuota voi että ku mää tietäsin mitä mää sanosin”.

-Metsästysseuran jäsen

...”niin kyl mää luulen et susi voi käydä kimppuun ja kyllähän susi menee syömään niinku, jos on ihania lammaspaisteja, kylhän hää haluu lapsensa elättää ja ittensä et se on ihan absoluuttisen varmaa et tottakai se toimii näin… … meidän pitäs myös hyväksyä että näin luonto toimii, plus sitte että mummielestä se puhe niinku tässä että nää metsästäjät on sillee että ku meitä syytetää salametsästyksestä, ni kyllähä se nyt jumalauta on totta että nehä ne metsästää kellä ne aseet on. Kellä suomessa on aseita muilla ku metsästäjillä?”

-Taiteilija/aktivisti

...”Sehän tässä susikeskustelussa eniten on aina, että ne jokka voimak-- äänekkäimmin tuntuu puolustaa niitä susia ja niitten suojelua absoluuttisena, että ei saa lainkaan metästää, tullee ylleesä semmosilta alueilta missä ei ole susia, eli kaupungista huutelemmaa, ni se ehkä ihmisiä vähä ärsyttää, koska siinä ei oo tavallaan sitä niinkun kokemuspohjaa sitte riittävästi esittää, että mitä tietämystä heillä on niitten susien kanssa olemisesta, kun taas sitten ne ihmiset, jotka assuu semmosella alueella missä niitä susia on ni heiän mielipide on sitte väärä niitten mielestä jotka kaupungissa assuu ja sitten taas toisinpäin.”

-Maanviljelijä/karjatilallinen

 

09/03/2020 - 08:46