Vieraat avaa teatterikevään

Vieraat esityskuva, kolme näyttelijää selät seinää vasten

Tiedote 11.1.2019 

VIERAAT AVAA TEATTERIKEVÄÄN

Sissilinnassa saa lauantaina 19.1. klo 19 ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin tuottama dokumenttiteatteriesitys Vieraat. 

Vieraat on esitys ihmisistä ja todellisuuksista, joiden keskellä elämme, mutta joita emme aina näe tai kuule. Se on esitys yhteiskuntamme pinnan alla kytevistä jännitteistä - ja siitä kuinka ne olisivat purettavissa. 

Esityksen tarinat ovat syntyneet kohtaamalla vieraita ihmisiä - afgaaneista asunnottomiin, päihdekuntoutujista pappeihin, viranomaisista vallankäyttäjiin. Näitä tarinoita Vieraissa tulkitsevat näyttelijät Janne Kinnunen, Heidi Syrjäkari ja Vera Veiskola. 

Vieraat asettuu luontevaan jatkumoon sellaisten Kajaanissa tehtyjen, aihelähtöisten taiteellisten dokumenttiteatteriesitysten kuin Oikeusjuttu (2013), Talvivaara (2014), Lottovoittajat (2017), Miehen kosketus (2017) ja Susi (2018) kanssa. Teatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotannoista se on järjestyksessään kolmas. 

Esitys koostuu kolmen kajaanilaisen yksilön ja kahden yhteisön tarinoista. Niiden lisäksi esityksessä mm. päädytään esittelemään Suomen luonnon eläimiä yllättävässä ympäristössä, opiskellaan rauhansovittelun aakkoset, maalataan turvan ja rakkauden satamia, murskataan muureja ja annetaan maapallolle kyytiä Akkovaaran laella.  

Vieraat uskoo paikallisen tekemisen voimaan: esityksen tekemiseen on osallistunut toista sataa kainuulaista ihmistä. Paikallisuuden kautta teoksen teemat avautuvat globaaleiksi: kodin ja hyväksytyksi tulemisen kaipuuseen, muuttoliikkeeseen, kulttuurien hankaukseen, ulkopuolisuuteen ja positiiviseen vastarintaan. Esityksen tarinat koostuvat nuorten kajaanilaisten ihmisten ajatuksista ja kokemuksista, mutta voisivat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi missä tahansa päin maailmaa.

Vieraat on teatteriteko kaikille, jotka kaipaavat taiteeltaan jotakin inhimillisesti kaunista, tärkeää ja totta. 

Esityksen dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaa Eino Saari. Vieraiden lavastuksesta vastaa Membir, koreografiasta Sonja Pakalén, pukusuunnittelusta Pirkko Paananen, äänisuunnittelusta Juho Lukinmaa, valosuunnittelusta Henri Pyy ja videosuunnittelusta Lukinmaa ja Jani Sourander. Teoksen kesto on noin 1h 50 min., sisältäen väliajan. 

Kotiesitysten ohessa Vieraat kiertää keväällä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella pääasiassa paikallisissa kouluissa. Koululaisesityksiin liittyy yleisötyöpajoja, joiden vetäjinä toimivat Membir ja Sonja Pakalén. 

Vieraiden ensi-iltapäivänä Sissilinnassa avataan myös esityksen lavastajan, mosambikilaislähtöisen kuvataiteilija Membirin taidenäyttely. Näyttely on avoinna kevään ajan Sissilinnassa esitysten yhteydessä. 

Vieraiden ensi-iltapäivänä lauantaina 19.1. klo 12-15 Kouta-salissa järjestetään Turvattomuus-seminaari. Seminaari käsittelee suomalaisten turvallisuuteen liittyviä huolia ja pelkoja sovittelutyön kautta. Tilaisuuden puhujina toimivat sovitteluohjaaja Sirpa Flinkman Pohjois-Suomen sovittelutoimistosta, yhteisösovittelija Miriam Attias Naapuruussovittelukeskuksesta sekä rauhansovittelija Hussein al-Taeen elämäntarinasta kirjan kesällä 2019 julkaiseva kirjailija, dokumentaristi Elina Hirvonen. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Vaara-kollektiivi, Kaukametsän opisto, Kajaanin kaupunginteatteri ja Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Vieraita esitetään keväällä Sissilinnassa 13.4. asti. 

Esitys kuuluu myös valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen, jonka myötä sen koululaisesityskausi jatkuu myös syksyllä 2019. 

Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet esityksen toteuttamista. 

Lisätiedot: 
Eino Saari, p. 0503619439, eino.saari@gmail.com (esitys, seminaari) 
Heidi Syrjäkari, p. 0505381624, heidisyrjakari@yahoo.com (esitys)
Membir, p. 0451591333, mafelhesanamembir@yahoo.com.br (näyttely)

09/05/2019 - 02:46
Tags: