Cajanus Jättiläisooppera

Cajanus -jättiläisooppera, juliste

Cajanus Jättiläisooppera oli ainutlaatuinen suurtuotanto ja suomalais-hollantilainen yhteistyö, jossa on mukana yli sata kainuulaista ja hollantilaista tekijää. Aiheena Daniel Cajanus on paikallinen molemmissa maissa.

Cajanuksen tunnelmia:

Cajanuksen elämästä kertovaan oopperaan tuo Kajaanissa merkityksellisen lisän teoksen esityspaikka vain muutaman kilometrin päässä miehen synnyinkodista. Egon Krachtin ja Hetty Heytingsin luomassa oopperassa hollantilainen orkesteri ja solistit, noin 80 kuorolaista Hollannista ja Suomesta sekä Kajaani Dancen tanssijat herättävät eloon Cajanuksen tarinan Eino Leino -talon pihapiirissä..

Kainuun jätti Daniel Cajanus syntyi 1704 Paltamossa pappisperheeseen, mutta matkusti nuorena miehenä maailmalle. Siellä hän ansaitsi elantonsa esitellen huomiota herättävää ulkomuotoaan. Miehen kerrotaan olleen yli 2,5 metriä pitkä, mutta arviot hänen pituudestaan vaihtelevat suuresti. Daniel Cajanus työskenteli elämänsä aikana sirkuksen vetonaulana sekä henkivartijana ja sotilaana. Mies oli tunnettu Puolassa, Ranskassa ja Englannissa, ja lopulta hän päätyi Amsterdamiin, jossa esitteli itseään yhtenä eläintarhan eksoottisista nähtävyyksistä. Poistuttuaan näyttämöltä Cajanus vietti viimeiset vuotensa Haarlemin kaupungissa Hollannissa.

Cajanus haudattiin Haarlemiin, Sankt Bavon kirkkoon. Samassa kirkossa Cajanuksen tarina heräsi henkiin vuonna 2017, kun hollantilainen Zangstudio Haarlem esitti ilmiöksi nousseen modernin oopperan Cajanus - de gigantische opera. Ja ensi kesänä, 270 vuotta kuolemansa jälkeen, Daniel Cajanus palaa synnyinmaisemiinsa Paltaniemelle, Kajaaniin.

Cajanus näkyy ja kuuluu Kajaanin kesässä laajemminkin. Kajaanin taidemuseossa avautuu kesäkuussa Heidi Kilpeläisen näyttely Suuri Tuntematon. Näyttelyssä Kilpeläinen käsittelee Cajanuksen kautta muun muassa maahanmuuton teemoja. Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta. Ooppera laajentuu oheisohjelman kautta Cajanus -aiheiseksi viikoksi, jonka aikana voi hyvin tutustua myös Paltaniemen kulttuurimaisemaan, kuvakirkkoon ja Eino Leino -taloon.

Cajanusoopperasta ja sen vaiheista löydät lisätietoa produktion omilta kotisivuilta: www.cajanus.fi

Seuraa opperan vaiheita myös Facebookissa \\ Cajanus Jättiläisooppera ja Instagramissa \\ cajanusooppera

Esitykset:

Ke 24.7. klo 19 \\ To 25.7. klo 19 \\ Pe 26.7. klo 19 \\ La 27.7. klo 19 \\ Su 28.7. klo 19

Kesto 1 h 45 min – ei väliaikaa.

Liput 25€ / 18€

Osta liput tästä (lippu.fi)

Ryhmävaraukset ja tiedustelut: tuottaja Veikko Leinonen \\ vaarakollektiivi@gmail.com \\  puh 050 570 6577

Ulkoilmaesitys esitetään myös pienessä sateessa. Varaesitykset la & su klo 14.
Esityskielet hollanti ja suomi, tekstitys suomeksi ja englanniksi.
Esitystä suositellaan yli 8-vuotiaille. 

Eino Leino -talo \\ Sutelantie 28 \\ 87850 Paltaniemi 

08/10/2019 - 08:49