Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Tänään koulun jälkeen -esitykselle

Palkittu Tänään koulun jälkeen. Esityskuva: kaksi miestä, jakkara ja munakello.

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen on valittu Vuoden lasten- ja nuortenteatteriteko -palkinnon 2019 saajaksi.
Kahden vuoden välein jaettavan palkinnon jakoivat yhteistyössä Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej. Toisena finalistina oli Q-teatterin Nuorten teatteri. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja Saara Cantell.

Cantell perusteli palkintoa seuraavasti:

”Valintani vuoden 2019 lasten- ja nuortenteatteritekopalkinnon saajalle osui ryhmälle, jonka esitys sai taltiointinakin koettuna kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn - mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojan sydämessä. Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä, myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maaliinsa viiltävän tarkasti. Vuosien mittainen kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen - niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa - on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”

Janne Kinnusen ja Eino Saaren kirjoittamassa ja Saaren ohjaamassa, koulukiusaamista käsittelevässä kiertue-esityksessä näyttelevät Kinnunen ja Matias Nieminen. Teoksen puvustuksesta vastaa Pirkko Paananen ja tarpeistosta Soile Savela. Esitys sai ensi-iltansa Hauholan koululla 13.11.2014. Teoksen on tähän mennessä nähnyt yli 32 000 katsojaa 328 esityksessä, yli 130 eri koulussa.

21/05/2019 - 04:49
Tags: