Vaara-kollektiiville arvostettu Olavi Veistäjä-palkinto

Sara ja Panu juhlatunnelmissa Tampereen teatterikesän lämmössä.

Juhlan paikka!

Olavi Veistäjän palkinto jaetaan joka toinen vuosi valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Tänä vuonna palkinto myönnettiin kahdelle teatterialan toimijalle, Vaaralle ja näyttelijä Tuukka Huttuselle. Palkinto myönnettiin Tampereen teatterikesässä ja sen kävivät pokkaamassa kaikkia Vaaralaisia edustaen Sara ja Panu. Vaaran saama palkinto on arvoltaan 10000 euroa, joka tullaan käyttämään tavalla, tai toisella Vaaran toimintaan.

Tunnustus luo uskoa tekemiseen ja tuntuu mukavalta, että se julkistettiin maan suurimmassa teatterialan tapahtumassa.

Olavi Veistäjän säätiön perustelut Vaara-kollektiivin palkitsemiselle:

"Vaara on tammikuussa 2014 perustettu esittävän taiteen omaperäinen kollektiivi, jonka juuret ovat Kainuussa. Vaara tuottaa korkeatasoista ja uutta luovaa esittävää ja soveltavaa taidetta paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Vaaran kotipesä on Kajaanissa, Generaattorin esittävän taiteen tilassa. Sieltä se suuntaa toimintansa sekä muihin kaupunkeihin että syrjäseuduille. Vaara on ahkerasti kiertävä nomaditeatteri, joka luo esittävän taiteen kenttään uutta, pelotonta energiaa, erilaisia yhteisöjä kuuntelevaa ja ketterää tekemisen kulttuuria. Se hakeutuu aktiivisesti kohtaamisiin muiden vapaiden ryhmien, taideinstituutioiden ja taidesektorin ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Vaara on tuottanut yli 20 kantaesitystä, joissa se on tarttunut kipeisiin, ajankohtaisiin aiheisiin kuten työttömyyteen, petokeskusteluun ja maahanmuuttajien asemaan. Valtaosa teoksista on ollut kiertäviä. Talvivaara – kainuulainen scifinäytelmä -teoksen aiheena oli sotkamolainen kaivoshanke ympäristövaikutuksineen. Esitys yhdisti dokumenttiteatteria, tutkivaa journalismia, huipputeknologiaa ja fiktiota. Satoja suomalaisia kouluja jo vuosien ajan kiertänyt, yhdessä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa tuotettu Tänään koulun jälkeen käsittelee koulukiusaamista herkästi ja puhuttelevasti. Miehen kosketus oli suomalaisten miesten kosketushistoriaa tutkiva dokumenttiteatteriesitys. Teoksessa etsittiin puhumattomuuden synnyinsijoja sydämellisellä otteella, ja se tarjosi katsojille koskettavan matkan lapsuuden, miehuuden, vanhemmuuden ja vanhenemisen maisemiin.

Elokuussa 2019 Vaara toimii keskeisenä tuottajana Ärjän taidefestivaalilla, joka järjestettiin toista kertaa Oulujärven Ärjänsaaressa. Tapahtuma synnyttää tuoreita yhteisöllisiä muotoja kohdata ja käsitellä maapalloamme koettelevaa ilmastomuutosta sekä ekologisia teemoja luonnon keskellä taideteosten ja asiantuntijakeskustelujen kautta.

Vaara-kollektiivi on poikkeuksellisen aktiivinen taiteellinen ja yhteiskunnallinen toimija, jonka vaikutukset ulottuvat koululaisten ja tavallisten kansalaisten arjesta päättäjien kokoushuoneisiin."

Aiheesta mediassa:

Yle

Kainuun sanomat

Aamulehti

Tamperelainen

Etelä-Suomen sanomat

 

25/02/2020 - 03:27