Tarinoita ilman sanoja

Tarinoita ilman sanoja – aistimatka metsään moniaistinen esitys ikäihmisille

Tarinoita ilman sanoja on Vaara-kollektiivin palvelutaloja ja hoivakoteja kiertävä soveltavan taiteen esitys. Taiteilijatyöpari, Elsa Lankinen ja Sara Saxholm, johdattavat katsojat aistimatkalle metsään äänien, liikkeen, luonnonmateriaalien, tuoksujen, kosketuksen ja musiikin kautta. Taide ja luonnonelementit resonoivat ihmisen tiedostamattomissa kerroksissa myös silloin, kun osa aisteista on jo hiipunut tajunnan hämärään.

Sanaton esitys rakentuu metsäretken muotoon. Se ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä, metsään liittyvästä tutkimuksesta sekä tekijöiden omista luontokokemuksista. Tarinoita ilman sanoja on kiven tuntua iholla, rahkasammaleen tuoksu, yhteinen leirinuotio, metsässä kohdattu eläin. Esityksessä on läsnä  luonnon ja elämän kiertokulku, kasvu ja kuolema. Hoivakodin yhteisissä tiloissa tapahtuvan esityksen lisäksi esiintyjät voivat viedä palasen esityksen maailmaa vuoteeseen autettavan vanhuksen omaan huoneeseen. Esitykset ovat omaisille avoimia ja se on toteutettavissa ikäihmisten luona tilasta ja osallistujan kunnosta riippumatta.

Projekti on toteutettu yhteistyössä Kainuun Soten hoitokoti Toppilan ja Palvelutalo Onnela-kodin kanssa. Tarinoita ilman sanoja syventää Vaara-kollektiivin taiteellista työtä luonnon ja kokemuksellisuuden yhdistämisestä, sekä lisää taiteen saavutettavuutta viemällä esityksiään nyt myös hoivakoteihin.  Suomen kulttuurirahasto / taidetta hoitolaitoksiin on tukenut esityksen valmistamista.

Ensi-ilta: 30.10.2019 Onnela-koti, Kajaani
Kiertue-esitykset: Tilattavissa kiertueelle 11/2019 alkaen
Kohderyhmä: ikäihmiset, vanhusten palvelutalot, hoivakodit, omaishoitajat, kuntoutujat
Työryhmä: Esiintyminen ja esityskonsepti: Elsa Lankinen & Sara Saxholm
Puvustus ja tarpeisto: Soile Savela
Visuaalinen suunnittelu: Työryhmä
Tuotanto: Vaara-kollektiivi

Lisätietoa:
vaarakollektiivi@gmail.com
Elsa Lankinen p. 040 5918 992
Sara Saxholm p. 041 4598 940
Kuvat: Jenni Tuikka/ Ihana photography

09/10/2019 - 02:31