Vaara kehittää kirjallisuusmatkailua kansainvälisessä Spot Lit -hankkeessa

Vaara-kollektiivi on mukana Kainuun Liiton hallinnoimassa kansainvälisessä Spot-lit -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää kirjallisuusmatkailua viiden maan alueella. Vaara lähtee toteuttamaan hankkeessa tuoteperhettä Kajaaniin kuuluvan Paltaniemen kylässä syntyneet Eino Leinon ympärille.

Taustalla on näyttelijä Sami Sainion yhdessä ohjaaja Veikko Leinosen kanssa syksyllä 2019 toteuttama näytelmäristeily Elämäni virvatuli - risteilyllä Leinon kanssa. Satavuotiaalla höyrylaiva Koudalla toteutettu näytelmäristeily vei katsojat Leinon seurassa Kajaaninjoelle ja Oulujärvelle, Leinon lapsuuden- ja sielunmaisemiin. Näytelmäristeilyt ovat Vaaran ja höyrylaiva Koudan ohjelmassa myös tulevana kesänä.

Spot-lit -hankkeessa Vaara lähtee kehittämään yhdessä Luonnollisesti Oulujärvi Ky:n kanssa Leinon ympärille neljää uutta, ryhmille suunnattua Leino -tuotetta. Juhlat Leinon kanssa ja Kahvilla Leinon kanssa ovat näyttelijä Sami Sainion Leino hahmoon perustuvia draamallisia tuotteita.

Juhlissa yleisö pääsee illallisille suuren seuramiehen ja boheemin Eino Leinon seuraan. Kahville Leinon kanssa voi puolestaan kokoontua Paltaniemen Eino Leino -talolle, jossa Leino muistelee lapsuuttaan ja lapsuudenkotiaan sekä lausuu Oulujärven maisemiin ja tunnelmiin johdattavia runojaan.

Luonnollisesti Oulujärven toteuttamat Eino Leino -melonta ja Retki Eino Leinon Ärjänsaareen ja Oulujärvelle vievät puolestaan liikkumaan Leinon runouden maisemiin.

"Oulujärvi on Eino Leinon sielunmaisemaa. Uppoutumalla tähän Leinolle pyhään maisemaan ja pyhiin paikkoihin on hyvä lähteä kehittämään paikkaan sidottuja, ainutlaatuisia Leino toteutuksia", kommentoi näyttelijä Sami Sainio.

***

NPA -hankkeen BLITZ (Business of Literature Zones) tavoitteena on kehittää kirjallisuusmatkailua partnerialueilla tuotenimen Spot-lit alla. Kainuussa partnereita on kaksi; Kainuun liitto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Kainuusta hankkeen tuotekehitysohjelmaan valittiin seitsemän eri toteutusta. Vaaran Eino Leino -tuoteperheen toteuttaminen yhtenä näistä. Kansainvälisen hankkeen muut partnerit tulevat Pohjois-Irlannista, Irlannista, Skotlannista ja Islannista.

25/05/2020 - 03:37