Vaara julkaisee ensimmäisen äänikirjansa

Vaara-kollektiivi julkaisee kesäkuussa ensimmäisen äänikirjansa. Pentti Heikkisen elämä ja työt ilmestyy luku kerrallaan internetissä.

Pentti Heikkisen elämä ja työt on Jonne Putkosen kirjoittama turbulentti komedia yhden työläisen elämänmittaisesta tarpomisesta sodanjälkeisestä ajasta Talvivaaraan. Samalla se on useamman sukupolven perhedraama, massiivinen tarina Kainuusta ja kainuulaisesta työstä - ja historiallinen katsaus kokonaisen maan kehityksestä peltotyöläisyydestä pätkätöihin.

Pentti Heikkinen on aivan tavallinen ja vaatimaton suuren ikäluokan työläinen, joka pelmahtaa pahaa-aavistamattomana maailmaan Kuhmon Jonkerissa syksyllä 1949, ja paiskautuu saman tien syntymästä suoraan yhteiskunnallisen murroksen silmään. Vuosikymmenten halki Pentti yrittää kaikin voimin pitää itseään ja maakuntaansa työn syrjässä kiinni, mutta mikä lopulta on yhden työläisen osa muuttuvassa maailmassa? Ja mihin jää ihminen, kun työstä tulee elämän keskeisin tarkoitus?

Putkonen näkee teoksen oodina kainuulaiselle jääräpäisyydelle: ”Maakunnan työllisyyskehitystä on viime vuosikymmeninä riepoteltu olan takaa, mutta jotenkin on jaksettu silti uskoa, että seuraava teollisuusjätti tai malmiesiintymä tai supertietokone tuo valtavasti hyvää. Vaikka työttömyys onkin vaihtunut viime vuosina työvoimapulaksi ja ongelmat ovat kääntyneet päälaelleen, on vuosikymmenten läpi koettu riepottelu luonut uskoa siihen, että kyllä tästäkin selvitään. Hienoa härkäpäisyyttä!”

Jonne Putkonen on kirjoittanut Pentti Heikkisen elämä ja työt -teoksen alun perin näytelmäksi. Sen ensi-ilta oli marraskuussa 2012 Kajaanin harrastajateatterissa, jossa se saavutti nopeasti suursuosion. Nyt Vaara-kollektiivi julkaisee Pentti Heikkisen elämä ja työt Jonne Putkosen kirjoittamana ja lukemana äänitarinana. Tarina on kokonaisuudessaan 42 lukua ja massiiviset 27 tuntia pitkä, ja se kattaa yli kuusi vuosikymmentä kainuulaista työtä.

Pentti Heikkisen elämä ja työt on kuunneltavissa ilmaiseksi Spotifysta, Applen Podcastit -sovelluksesta ja monesta muusta suoratoistopalvelusta sekä osoitteesta https://penttiheikkinen.podbean.com. Teos ilmestyy päivittäin luku kerrallaan. Ensimmäinen jakso julkaistaan lauantaina 6.6 ja kaikkien jaksojen ilmestyttyä tarina on kuunneltavissa kokonaisuudessaan kesäkuuhun 2021 saakka.

Lisätiedot ja haastattelut

Jonne Putkonen

050 530 45 64

10/08/2020 - 06:05