Kainuun metsäkiistat
Dokumenttiteatteria katoavilta salomailta
Miltä näyttää Kainuun metsissä? Mikä on suhteemme metsään ja kenelle metsä kuuluu? Elsa Lankisen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttiteatteriesitys istuu Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen kanssa neuvottelupöytään, kulkee aktivistien mukana hakkuutyömailla ja kuuntelee paikallisia metsänomistajia. Ajankohtainen esitys päivittyy uusimpien metsäuutisten ja kiertuepaikkakuntien metsien tilanteen mukaan.
Projektin pohjalla on vuosia kestänyt taustatyö metsäkysymysten parissa. Millainen on suomalaisten ja kainuulaisten metsäsuhde sekä metsätalouden ja luonnon muiden arvojen ristiriitaa? Esitys avaa haastatteluihin pohjaavan dokumenttiteatterin keinoin metsäpolitiikkaa, metsäkiistojen taustoja sekä ratkaisuyrityksiä.
Mikä on metsä? Kokemuksemme metsästä ajaa meidät eri toimiin, saa omistautumaan aktivimismille, kannattamaan tehometsätaloutta, tai seuraamaan hiljaa lähiympäristön ja metsäluonnon nopeaa muutosta. Luontokato, ilmastonmuutos ja yhteiskuntien kriisit haastavat niin metsien käytön kuin metsäsuhteemme. Tarvitsemme uudenlaista kohtaamista, ajattelua ja toimia metsäluonnon äärellä. Kainuun metsäkiistat kutsuu aiheen äärelle oli suhteesi metsään mikä tahansa. Metsäkeskustelu kuuluu meille kaikille.
Metsiin syvennytään tutkimustiedon, haastattelujen, kiistakohteiden ja paikallisten asukkaiden kokemuksien kautta. Esityksen käsikirjoitus muodostuu projektia varten tehdyistä haastatteluista, joissa kuullaan muun muassa biologeja, metsäaktivisteja, valtion metsien hoidosta vastaavaa Metsähallitusta, tutkijoita ja metsänomistajia. Entä mikä on metsän oma ääni tämän keskustelun kohinassa?
Vuonna 2024 itäistä Suomea kiertänyt esitys vierailee maaliskuussa 2025 Oulussa ja Helsingissä.
Kiertue-esitykset 2025
Oulu 1.3.
Oulun Teatteri / Pikisali klo 19.
Helsinki 27.3. ja 28.3.
Teatteri Avoimet Ovet klo 18.
Työryhmä
Projektin koollekutsuja, käsikirjoitus, ohjaus Elsa Lankinen
Esitysdramaturgia Elsa Lankinen ja työryhmä
Esiintyjät Sara Saxholm, Jussi Salminen, Karoliina Kuvaja
Aänisuunnittelu Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu Pekka Moilanen
Lavastus Markku Hernetkoski
Puvustus Soile Savela
Animaatiot ja videot Hanna-Mari Hotta
Videokuvaus ilmakuvat Topi Lindh
Videoiden muut metsäkuvat Elsa Lankinen
Valokuvaus Minna Hyvönen
Graafinen ilme Elina Kosunen
Tuotanto Vaara-kollektiivi
Kainuun metsäkiistat on Vaara-kollektiivin 10-vuotisjuhlaesitys. Ensi-ilta 20.4.2024 Kajaanissa Generaattorin näyttämöllä.
Esitys on tilattavissa vierailulle vuodelle 2025! Tiedustelut elsa.lankinen@gmail.com / vaarakollektiivi@gmail.com
Näytelmän tekemistä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin säätiö, Koneen Säätiö - Metsän puolella -rahoitus ja Teaterstiftelsen Vivicas vänner.
Otteita esityksen arvioista:
”Juuri tällainen esitys Kainuun metsäkiistoista pitikin tehdä (…) Piakkoin kymmenvuotisjuhlaansa viettävä Vaara-kollektiivi on aina osannut elää kotimaakuntansa ja sen ihmisten sykkeen tahdissa. Tällä kertaa se onnistuu ehkä paremmin kuin koskaan ennen, kun se on tuottanut dokumenttiteatteriesityksen Kainuun metsäkiistoista kautta vuosien.”
kriitikko Seppo Turunen“Kiihkoton metsäkiistaesitys herättää myötätunnon luontoa kohtaan. Harvoin kohdalle osuu esitystä, jonka jälkeen tekisi mieli syleillä metsää. (..) Kainuun metsäkiistat on näyttämökuvaltaan pelkistetty, mutta informatiivisuudessaan poikkeuksellisen runsas esitys, josta kuultaa asiantuntemus metsäpolitiikasta. (..) Käsikirjoitus on koostettu pääasissa haastatteluista, joita työryhmä on tehnyt eri näkökulmia edustaville metsätoimijoille ja poiminut mediasta. Lähtökohta voi tuntua puisevalta, mutta lopputulos on kaikkea muuta. Tähdet: neljä.”
Katja Mabrouk, Kainuun Sanomat
Taustaa ja tilannekuvaa metsäkiistoista
Kainuun metsäkiistat esityksen idea iti vuonna 2018, kun Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen välille käynnistyi sovitteluprosessi ennaltaehkäisemään Kainuussa valtionmailla kärjistyviä metsäkiistoja. Kainuu on metsämaakunta ja täällä tehdyt toimet heijastelevat koko yhteiskuntamme suhdetta metsään. Kainuussa on poikkeuksellisen vahva valtion omistus, Metsähallitus hallinnoi 44,5% Kainuun metsien pinta-alasta. Se mitä tapahtuu Kainuun metsissä heijastelee laajemmin Suomea ja koko maailmaa koskevia luonnonvarojen käytön ja valtioiden vastuun kysymyksiä.
Myös valtion mailla kärjistyvillä metsäkiistoilla on Kainuussa pitkä historia alkaen Talaskankaan metsäsodasta 1980-luvun lopulla. Viime vuosina muun muassa Oulujärven saariin suunnitellut hakkuut, Kuhmon Iso-valkeisen, Suomussalmen Vienan reitin ja Karttimonjoen hakkuusuunnitelmat ovat keränneet laajaa huomiota ja aktivisteja Kainuun metsiin.
Syksyllä 2024 lähes koko Suomea puhutti hetken aikaa virtavesien hiljainen avainlaji, erittäinen uhanalainen raakku eli jokihelmisimpukka. Suomussalmen Hukkajoella paljastui raakkujen joukkotuho, kun Stora Enson hakkuutyömaalla ajettiin metsäkoneilla raakkuesiintymän ylitse satoja kertoja. Tuhannet raakut liiskaantuivat tai tukehtuivat ajouralta veteen sekoittuneeseen liejuun ja mutaan. Metsähallitus siirsi tuhoalueelta yli 4000 huonokuntoista raakkua yläjuoksulle, niiden selviämistä voidaan arvioida tarkemmin ensi kesänä. Kyseinen avohakkuualue on yksityisen suurmaanomistajan mailla ja hakkuut toteutti Stora Enson aliurakoitsijana kainuulainen metsäkoneyritys.
*
Kainuun metsäkiistat on dokumenttiteatteriprojekti, joka tutkii mestäkeskustelun lisäksi taiteen roolia osana kansalaisyhteiskuntaa ja paikallisia luonnonsuojelun prosesseja. Esitysten yhteydessä on järjestetty keskustelutilaisuuksia, luontokartoitusta, retkiä kiistakohteille sekä kansalaisvaikuttamiseen liittyviä koulutuksia. Tapahtumiin on osallistunut mm. paikallisia, luonnonsuojelujärjestöjä, Metsänhoitoyhdistysten toimijoita, poliitikkoja, tutkijoita ja Metsäteollisuus Ry:n edustajia.
Kuvat Minna Hyvönen









