Ikäihmisten kulttuuripolku

Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteinen hanke vei teatteria ja kulttuurihyvinvointia vanhusten palvelutaloihin itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Samalla teatterit huomioivat ikääntyvät uudella tavalla koko toiminnassaan.

Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteinen Ikäihmisten kulttuuripolku -hanke päättyi vuoden 2023 lopussa. Hanketta rahoitti Taiteen edistämiskeskus ja se oli osa Sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman 2030 toimeenpanoa.

Ikäihmisten kulttuuripolku -hankkeen isona tavoitteena oli ottaa ikääntyvä väestö sydämellisesti huomioon sekä Vaara-kollektiivin että Kajaanin kaupunginteatterin toiminnassa. Teatteritaiteen katsojuus ja kokijuus haluttiin saada kulkemaan ikääntyvien matkassa hyvinvointia tukevana harrastuksena, kuuluvuutta ja osallisuutta lisäävänä toimintana aina eläkkeelle jäämisestä viimeisille vuosille asti.

Hankkeen aikana toteutettiin yhteensä 54 esitystapahtumaa hoivakodeissa, palvelutaloissa, ikäihmisten asumisyksiköissä ja muissa kokoontumispaikoissa sekä Kajaanissa Sissilinnassa. Hankkeessa tuotettiin Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyönä kolme ikäihmisille suunnatun esityksen kiertuetta Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Itäisessä Suomessa sekä luotiin verkostoja kuntien, palvelutalojen ja teattereiden välillä.

Esityksiä koki yhteensä 1552 katsojaa.

Tarinoita ilman sanoja - aistimatka metsään esitys kiersi Joensuun alueen palvelutaloja ja hoivakoteja toukokuussa 2023. Isoisäni kuplettimaakari esitys sai ensi-iltansa 31.8.2023 ja esitys kiersi laajasti mm. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Hankkeen aikana tehtyjen kyselyjen mukaan hoitohenkilökunta piti kiertueen esityksiä sopivina kohdeyleisölle ja esitykset lisäsivät asukkaiden toimintakykyä ja aktiivisuutta. Erityisesti hoitohenkilökunta kiitti vierailuista vuoteeseen autettavien asukkaiden huoneissa, jolloin hekin saivat palan esityksien maailmaa laulun tai muun ohjelmanumeron muodossa. Mainittavaa on, että palautteen mukaan myös hoitajat nauttivat esityksistä yhdessä asukkaiden kanssa.

Avoimissa Sissilinnan esityksissä toteutettujen kyselyiden vastaajista suurin osa oli 65-80-vuotiaita. Vastausten mukaan he viihtyivät esityksessä hyvin tai loistavasti ja esitystapahtuma lisäsi heidän hyvinvointiaan joko merkittävästi tai jonkin verran. Esitys toi mm. virkistystä ja hyvän mielen sekä vähensi yksinäisyyden kokemusta.

Pitkän aikavälin tavoite on, että kulttuurihyvinvointityö juurtuisi hyvinvointialueiden, kuntien ja taidetoimijoiden yhdyspintatyöksi.

Hankkeen aikana aloitettu yhteistyö jatkuu tämän vuoden puolella ensi-iltansa saavan Mummoni kuningatar Elisabeth esityksen myötä. Esityksen ensi-ilta on Sissilinnassa 27.1.2024, jonka jälkeen esitys lähtee laajalle kiertueelle ikäihmisten luo Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Mummoni Kuningatar Elisabeth on musiikillinen kahvihetki kahden elämää kokeneen naisen seurassa. Nämä 1920-luvulla syntyneet voimanaiset ovat saaneet elämäntehtävän, jota eivät itse valinneet. Silti he elivät elämänsä arvokkaasti, sitkeydellä ja huumorilla. Kahvipöydän ääressä kuullaan mummon lempivirsi, kuninkaallinen hymni, ajan iskelmää sekä kansanlauluja. Näyttelijä Heidi Syrjäkari on unelmaroolissaan sekä mummo että kuningatar. Muusikkona taituroi Valtteri Pääkkönen. Kotiesitysten jälkeen nautitaan aina lipun hintaan sisältyvät kahvit. Esitysajat löytyvät mm. Kajaanin kaupunginteatterin lippukaupasta.

Isoisäni kuplettimaakari esitys jatkaa teattereiden yhteisessä kiertueohjelmistossa tehden pieniä kiertuematkoja vuoden 2024 aikana. Myös Tarinoita ilman sanoja - aistimatka metsään esitys jatkaa Vaara-kollektiivin kiertueohjelmistossa.

Hanketta rahoitti Taiteen edistämiskeskus ja se oli osa Sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman 2030 toimeenpanoa.

Ikäihmisten kulttuuripolku Innokylässä.