Muutosta ilmassa - työpaja kouluille

Tämän työpajan tehtävät auttavat pohtimaan Muutosta ilmassa -esitystä ja siitä heränneitä ajatuksia, sekä syventymään aiheeseen: ilmastonmuutos ja ympäristötunteet. Työpaja ei vaadi ennakkosuunnittelua ja sen voi tehdä millä tahansa oppitunnilla. Voitte tehdä työpajan kaikki tehtävät, tai poimia tehtävistä osan. Työpajan on suunnittellut Vaaran Elsa Lankinen.

  • Tehtäviä 1-2 -varten tarvitsette ympäristötunnekorttipakan. Kortit on lahjoitettu kaikille Muutosta ilmassa -esityksen tilanneille kouluille. Lisäksi kortteja on saatavilla Vaaran verkkokaupasta.

  • Tehtävä 3 on ilmastotekoja käsittelevä monivalinta, jonka jokainen tekee omalla älylaitteellaan (kesto 5-10min)

  • Tehtävän 4 voi toteuttaa myös laajempana (oppitunnin mittaisena) osana kuvataiteen tai äidinkielen opetusta

Muutosta ilmassa - työpajan tehtävät:

1. YMPÄRISTÖTUNTEET

Asettakaa ympäristötunnekortit esille, tunnesanat näkyviin. Varatkaa myös kyniä ja tyhjiä paperin paloja.

  • Mitä tunteita Muutosta ilmassa -esityksen klovni-hahmot kokivat esityksen aikana?

Poimikaa esityksessä näkemiänne tunteita. Nämä tunnesanat voi koota erilliselle paperille tai kirjoittaa taululle.

  • Mitä tunteita sinä koit esityksen aikana? Mitä tunteita ilmastonmuutos sinussa herättää? Missä nämä tunteet tuntuvat kehossa?

Jokainen voi poimia 1-5 tunnesanakorttia: tunteita, joita koit esityksen aikana, tai aiheeseen liittyen. Jos korteista ei löydy kokemukseesi sopivia tunnesanoja, voit aina keksiä ja kirjoittaa oman sanan. Jakaa nämä kokemukset pareittain tai pienissä ryhmissä.

TUNNETYÖSKENTELYSTÄ
Huomatkaa ettei omia tai toisten tunteita arvoteta tai arvostella. Tunnekokemus on aina henkilökohtainen, hetkessä ja kehossa syntyvä. Oikeaa tai väärää tapaa kokea ei ole. Tunnetyöskentely perustuu hyväksyvään ja turvalliseen tilaan, jossa koko tunteiden kirjo saa olla läsnä. Tunteet saavat myös tulla ja mennä, eikä meidän tarvitse takertua niihin. Voimakas tunnereaktio on viesti siitä että asia on meille tärkeä!

Ilmastonmuutos on aiheena valtava ja se koskettaa
kaikkia elollisia maapallolla. Tarvitsemme taitoja käsitellä surua, säilyttää toimintakykyä ja elämänpuolustustaitoja myös monien menetysten ja muutosten ajassa.

2. OMA YMPÄRISTÖTUNNEKARTTA

Pitäkää ympäristötunnekorttien tunnesanat esillä. Tunnekarttaan kootaan aiheesta tunnesanoja mind mapin tapaan. Käyttäkää apuna ympäristötunnekorttien sanoja ja keksikää tarvittaessa rohkeasti myös uusia, omia tunnesanoja! Tunnekarttaan voi kirjoittaa myös miten/missä tunne omassa kehossa ilmenee ja muita aiheesta nousevia kokemuksia. Varatkaa aikaa tunnekartan työstämiseen ainakin 15 minuuttia. Jokainen saa keskittyä oman tunnekartan tekemiseen, eikä niitä ole välttämätöntä jakaa toisille.

Tästä voi ladata tulostettavan pohjan oman ympäristötunnekartan tekemiseen.

3. HYVISSÄ ENERGIOISSA - ILMASTOTEKOJA

Kokoa sun oma pienien ja suurien ilmastotekojen lista. Tehtävä on monivalintakysely, joka tehdään tietokoneella tai omalla älylaitteella. Vastaukset ovat anonyymejä. Aikaa vastaamiseen menee 5-10 min.

HYVIEN ENERGIOIDEN ILMASTOTEOT -KYSELYN LÖYDÄT TÄÄLTÄ!

4. HAAVEILTU (KESTÄVÄ) MAAILMA

“Ympäristökriisin ja sen aiheuttaman ahdistuksen keskellä eläminen vaatii monenlaisia mielentaitoja. Jatkuvaan kasvuun ja kulutukseen nojaava elämäntapamme ei voi jatkua tällaisenaan. Tarvitsemme uskallusta puhua muutoksesta ja toivosta. Toivosta että ottaisimme sen suuren askeleen, joka tarvitaan suunnan kääntämiseksi ja laajamittaisen ympäristötuhon estämiseksi. Toivo muutoksesta voisi kannustaa ihmisiä toimimaan.” -Muutosta ilmassa

Kohti muutosta - me voimme aloittaa haaveilemalla kestävän maailman. Millainen on kotiplaneettamme rajoihin mahtuva hyvä elämä? Millaisen maailman sinä haluat haaveilla tulevaan?

  • Miten me elämme? Millainen on luonto ympärillämme? Miten eläimet voivat? Entä kasvit? Millaisia ovat kaupungit?

  • Miten sinä asut? Mitä syöt? Miten liikut?

  • Miten yhteiskunnat ovat järjestyneet? Miten ihmiset tekevät yhteisiä päätöksiä?

  • Mitä sinä haluat tehdä tulevaisuuden maailmassa? Mikä on todella tärkeää? Millainen on hyvä elämä?

Haaveile tulevaisuuden maailma. Haaveissa kaikki on mahdollista. Haaveilla voi olla myös maailmaa muuttavaa voimaa!

Tehtävä: Kirjoita, piirrä, maalaa, tee sarjakuva tai kuvakollaasi sinun unelmien maapallosta.
Tämän tehtävän voi hyvin sisältää kuvataiteen tai äidinkielen opintoihin! Varatkaa aikaa yksi oppitunti.


Hyviä materiaaleja ilmastonmuutoksen ja ympäristötunteiden monipuoliseen käsittelyyn


https://toivoajatoimintaa.fi/

https://www.luontojatunteet.fi/

https://hiilihelppi.fi/

Minun ilmastotaitoni radiodokumentti:
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50875279
Ilmastotaitoni projektin materiaaleja: http://ilmastotaitoni.fi/

Maksutonta ympäristökasvatusta Kainuussa:
https://www.ely-keskus.fi/web/kasvatusyhteistyo/lukki-tuntitarjotin


Ympäristötunnekortit

Syyllisyys, ympäristöhuoli, voimattomuus. Metsäikävä, toivo, uppoaminen. Juurevuus, ilo, vastarinta. Haltioituminen, luontoriemu, elonlempi.

Vaara-kollektiivin ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyönä syntyneet ympäristötunnekortit (2021) ovat saatavilla Vaaran verkkokaupassa. Korttipakka sisältää 59 tunnesakorttia ja 4 ohjekorttia + kotelon korttipakalle. Kortit on painettu Suomessa.

Ympäristötunnekortit on koottu tukemaan luontoyhteyteen, ympäristöön ja maapallon ekologiseen tilaan liittyvää tunnetyöskentelyä. Ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi lävistävät koko elämäntapamme. Meidän on löydettävä myös uudenlaista tunnesanastoa ja tapoja käsitellä näitä tunteita. Korttien harjoitteet tarjoavat yhteisöllisiä tapoja käsitellä moninaisia ympäristötunteita eri ikäisten ryhmien kanssa.

Ympäristötunnekortien tunnesanat on koottu neljän eri teeman ympärille:

  • Luontoyhteydestä kumpuavat tunteet

  • Haastavat / epämiellyttävät tunteet

  • Toiminnan tunteet

  • Positiiviset tunteet

Useimmiten tunteet ja teemat lomittuvat yhteen. Jaottelu ei ole ohjenuora, mutta se voi auttaa hahmottamaan ja tunnistamaan erilaisia ympäristötunteita.

Ympäristötunnekortit on suunnitellut teatterintekijä ja ympäristökasvattaja Elsa Lankinen. Tunnesanaston lähteenä ja inspiraationa on käytetty Panu Pihkalan teosta: Mieli maassa? - ympäristötunteet, Kirjapaja 2019. Korttien graafinen suunnittelu Sofia Kivistö. Projektia on tukenut Ympäristöministeriö.

Vaara-kollektiivi järjestää myös koulutusta ja työpajoja ympäristötunteista ja tunnekorttien käytöstä. Ota yhteyttä: vaarakollektiivi@gmail.com

tunnesanakortit

tunnesanakortit

kääntöpuoli

kääntöpuoli


Vaara-kollektiivin ympäristökasvatus

Vaara-kollektiivi tekee ympäristökasvatusta taiteen ja osallistavan draaman keinoin lapsille ja nuorille, sekä järjestää koulutusta opettajille ja muille kasvattajille.

Projektit ammentavat esittävän taiteen traditiosta ja ovat usein yhteisöllisiä ja kokemuksellisia. Keskiössä on osallistujan oma toimijuus ja luontoyhteyden syventyminen.

Lue Elsa Lankisen haasttattelu YLE (2018) ilmastoahdistuksesta ja ympäristökasvatuksesta.

Pyydä koulutus, ilmastonmuutos draamaoppitunti tai luontoyhteyteen syventyvä työpaja / retki ryhmällesi / vaarakollektiivi@gmail.com / elsa.lankinen@gmail.com

"Astumalla kohti luontoa se tulee meitä lähelle, alkaa kertoa tarinoita."


Kiertävä luontokoulu - matkalaukussa kulkeva materiaalipaketti

Vuonna 2020 Vaara oli mukana Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin ympäristökasvatushankkeessa, jossa toteutettiin muun muassa Kiertävä luontokoulu - matkalaukussa kulkeva materiaalipaketti. Kiertävä luontokoulu on lainattavissa kouluille ja muille kasvattajille luontoyhteyden, ympäristökysymysten ja ilmastonmuutoksen luovaan ja toiminnalliseen käsittelyyn. Matkalaukusta löytyy muun muassa luuppeja, soittimia, ympäristötunnekortit, 2000-luvun fossiileja, lajintunnistusvälineitä, risukeitin, nuotiokattila, retkipatjoja ja kirjallisuutta. Mukana on toiminnallisia tehtäviä ja vinkkejä materiaalin käyttöön. Materiaalin avulla voi toteuttaa monenlaisia inspiroivia luontoretkiä, lähiluonnon tarkkailua ja oppitunteja eri ikäisille ryhmille.

kiertävä luontokoulu matkalaukku

kiertävä luontokoulu matkalaukku


Utopioiden tila

Syksyllä 2021 Vaara-kollektiivi toteuttaa yhdessä Mustarinda-seuran taiteilijoiden ja Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kultturan kanssa Utopioiden tila projektin. Utopioiden tila on Kajaanin kaupunkiin, tyhjään liikehuoneistoon rakentuva, osallistava installaatio, jonne kutsutaan vierailulle kaikki Kajaanin 9. luokkalaiset syyskauden 2021 aikana. Utopioiden tila on immersiivinen, moniaistinen tila, joka tarjoaa erilaisia impulsseja ja osallistamisen tapoja ilmastonmuutoksen käsittelyyn.


 

Kiertokulku-videoteos: